「ほうはい」と読みます。

名前の由来、実は酒造りに適した米、酒米の「豊盃米」にあります。1976年(昭和51年)に青森県農業試験場が開発した、この地での日本酒造りに適した酒米です。
「豊盃」という名の由来は、その名のとおり豊かな盃という意味と、かつての津軽藩祖為信公が、戦で家臣が著しく志気喪失した時、志気を鼓舞するために唄った歌、いまでは津軽民謡として有名な「ホーハイ節」。そのホーハイ節のユーモアと勝利にあやかって、音が同じ「豊盃」と命名されたということです。

「豊盃米」で日本酒を醸す蔵は、私どもの蔵だけになりました。縁あって頂いた名、これからも大切にしていきたいと思っております。
蔵で使用する酒米「豊盃米」「華吹雪」「華想い」は、蔵の周りの農家が丹精込めてつくってくれたもので、蔵で使用する酒米の約80%になります。あとは、兵庫県西脇からの「山田錦」「山田穂」、秋田県大潟村からの「亀の尾」「美郷錦」です。
そして、酒造りでとても重要な蔵で使用する水、その全ては蔵のすぐ後ろに見える岩木山の伏流水です。ありがたいことに、蔵の複数の井戸からはこんこんと涌き出ております。

に恵まれ、に恵まれ、自然に恵まれ、蔵を支えてくれる人々に恵まれ。

二人の兄弟と家族、蔵人が小さな蔵で醸す津軽の酒。
フレッシュで、蜜がたっぷりの甘さとほのかな酸味の、津軽のりんごのような酒をどうぞお楽しみください。

手間ひま惜しまず、丁寧に、思いを込めて。

 
 

It’s Japanese sake, “Hou-Hai”.

The origin of the name is “Houhai-mai”. It’s kind of rice for brewing .
It is a brewer’s rice which is suitable for Japanese sake growing in this area, developed by Aomori Prefecture Agricultural Experiment Institution in 1976 (51 of the Showa period).

The origin of the name “Hou-Hai” means rich sake. And it came from a song that Mr.Tamenobu, a Tsugaru clan ancestor, sang to inspire his soldiers to fight at the battle.
It is also a famous folk song “Ho-Hai-Bushi” at Tsugaru now.
Influenced by the humor of “Hou-Hai-Bushi” and his victory, the sake was named “Houhai” whose sounds are the same as “Hou-Hai”.

We are the only brewery that brews sake from “Houhai-mai”.
It is my fate that we named it, so we would like to cherish it.
Our brewery uses “Houhai-mai” ,”Hanafubuki” ,and “Hanaomoi” that are harvested by neighboring farmers with the best of care. Those are 80% of the whole.
The rest is “Yamadanishiki” and “Yamadaho” from Nishiwaki-shi, Hyogo Prefecture and “Kamenoo” and “Misatonishiki” from Ogata village, Akita prefecture.

Regarding water used in sake breweries, which is very important for sake brewing, all of which is taken from the underflow water of Mt.Iwaki that is just behind our brewery.
Thankfully, the fresh water gushes out from wells at our brewery.

We are blessed with rice,water,nature,and People who support our brewery.

Please enjoy our Japanese sake that two brothers and their families brewed in a small brewery in Tsugaru.
Fresh, plenty of honey, a faint acid, like a Tsugaru apple.

We are brewing our sake with effort, caring, and love.


 
 
仕込み作業のようす